Pages

Mar 15, 2012

Puding Roti Karamel








 

 Helllooo people...today I'm Chef Nadia... want to teach u
how to make Caramel Bread Pudings...
 
ehhhh!! cakap omputeh pun salah..de hati nak speaking LONDON
hehehe...jangan marah yerr (^^,)
 nadia tak nak buang masa korang so cepat ambik pen n kertas dan salin..
kalau lambat nanti tak dapat buat puding yang sodap nie...
tapi korang mesti baca entry nie sampai abih tau..
baru dapat tau cam mana nak bagi rasa sedap..sampai jilat jari kaki..hihikhik





Bahan-Bahan yang diperlukan adalah:
 
4 sudu gula- nak buat gula hangus.
 
4 biji telur 
5 keping roti - dikoyak kecik-kecik
1 cawan susu cair
1 cawan air
1/2 cawan gula pasir- 
(ikut korang nak manis macam mana...)
esen vanila

Cara-cara nyerr pula :
 
1. Untuk gula hangus - 4 sudu gula itu tadi dimasak atas dapur sampai wane nyerr
kekuningan/keperangan.. selepas itu tutup api dan masukkan sedikit air dan
kacau sampai sejuk.
2. Selepas itu pukul telur kuning dan esen vanila sampai rata shj.. 
 3. Campurkan 1 cawan susu cair, air dan gula..selepas itu pukul sampai rata..
4. Masukkan roti yang telak dikoyakkan kecik tadi kedalam bancuhan susu tadi.
pukul lagi sampai roti itu agak hancur...
5. Masukkan telur yang telah dipukul tadi ke dalam bancuhan tadi..dan pukul lagi sampai rata.
6. akhir sekali tuangkan adunan itu tadi ke dalam bekas yang berisi gula hangus tadi..
dan kukus selama 15-20 minit..


 
pastu korunk tunggu la sekejap...nyanyi-nyanyi dulu kerr...
lepas tu dah siapppp!! macam yang kat bawah nie..
 
 



 
 gambar xbrapa memuaskan sebab nadia snap guna hp jerr....
tu pun baru siap da kene rembat sepotong..tak sempat nadia nak melaram...
  
Amacam?? korang da salin ke belum resipi nie.... 
Haaaaa!!!! tak nak salin???tak sedap??
 
sapa yang cakap tu meh sini nak bagi dia rase sket...
rugi kalau korang tak ambil resipi nie... ramai da yang datang umah nadia dok mintak rsipi kat nadia
tapi nadia nie kedekutzzz....tak nak bagi kat dorang..
tapi di sebabkan nadia sayang dengan korang
yang kat dalam blogger nie nadia bagi la korang try resipi nie...
confemm MAK MENTUA puji nyerrkk.... ahaksss
sure punyerr... 

>>Kat sini nadia nak bagi kat korang tips nak buat puding karamel yang sedap..
cam yang nadia cakapkan tadi..hehehe,,

Tips-tips membuat puding karamel :


1. kalau tak nak bagi rasa hanyir..korang kene buangkan tali pusat telur... tau tak tali pusat yang mana?? k pada sesiapa yang tak tau... tali pusat telur kalau korang semua perasan yang wane putih tu..so korang buangkan tali pusat tu baru puding korang xde rasa hanyir..
2. kalau korang da siap bancuhan telur tadi..korang kene tapis dulu...
3. buangkan sedikit buih pada permukaan bancuhan tadi... untuk bagi permukaan nampak cantik sikit...xde la nnti berkerutu..hikhikhik
4. Bila puding tu da sejuk baru la korang terlangkupkan dan letak dalam peti ais.. bila da sejuk baru sedap di makan... yummmy..





>> oritee..kalau nak resipi yang lain lagi dari nadia..leh la tgok entry nadia yang lain..
tapi kene cuba buat yang nie dulu... baru korang rasa nak ambil resipi nie..
hihihii...(^^,)

kalau rasa sedap jangan lupa bagi tahu nadia yerr....
mmuakkkksss..













Dah baca Jangan Lupa LIKE yerr!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...