Pages

Jul 11, 2012

Kecewa Kerana Cinta??

Di pagi yang indah ini, nadia nak mengupdetkan blog nadia yang tlah lama ditinggalkan...
korunk semua penah dikecewakan??ditinggalkan??
mesti pernah kan?? terutama sekali dengan pasangan kekasih...
tetapi sesiapa yang tak pernah menghadapi perasaan kecewa nie ALHAMDULILLAH...
moga-moga anda semua dilindungi oleh Allah s.w.t.

Hurmmm kenapa pagi-pagi nie nadia nak sentuh bab-bab kecewa nie...(musykil!!!)
Adakah Nadia sedang mengalami kekecewaan jugak???
perkara tu tak dinafikan juga.... nadia pun penah kecewa.... ok lahh!!
panjang pulak nadia bukak mukadimah nie.... kat sini.. nadia nak bagi..
beberapa tips untuk seorang yang sedang mengalami kekecewaan... tapi sebelum tu..
 thankzz to Ayat Ayat Cinta
telah memberi nadia tips nie.... so nadia nk share lah dengan semua kat sini...5 Tips Untuk Yang Kecewa
1. Ingat Allah masih ada untuk kita
Bila kita ditinggalkan, usahla merasa dunia ini berakhir kerana dunia ini tidak akan berakhir sebelum tibanya kiamat. Allah maha mendengar rintihan orang yang teraniaya.. Allah maha mengetahui betapa hambanya dalam kesedihan. Percayalah Allah tidak akan menguji hambanya melebihi kemampuan mereka. Bila kita mengadu dan menceritakan kesedihan pada yang Esa, Insyaallah Allah akan suntikkan semangat untuk kita teruskan hidup seperti biasa tanpa orang yg kita sayang. Cepat atau lambat untuk pulih dari kekecewaan, itu urusan DIA.

Perbanykkan doa agar diceriakan hari-hari yang mendatang, perbanyakkan menyebut kalimah Allah. Ikhlaskan diri mohon pertolongan dr Allah, menangislah sekuatnya kerana Dia Maha mengetahui dan memahami rahsia hati kita. Dekatkan diri dengan memperbanyakkan amalan-amalan sunat dan juga membaca al-quran.InsyAllah hati akan jadi lebih tenang.

2. Sibukkan diri dengan aktiviti yang digemari
Elakkan bersendirian termenung dengan melakukan perkara-perkara yang digemari atau apa saja benda yang boleh membantu kita untuk tidak memikirkan si dia yang telah meninggalkan kita. Antaranya, keluar bersama rakan-rakan perempuan, memasak, bersukan, ‘window shopping’ dan sewaktu dengannya. Ceriakan diri anda bila melakukan aktiviti dengan sahabat handai dan elakkan melakukankannya seorang diri. Kerana persekitaran yang meriah dan riuh rendah boleh membantu untuk mengurangkan rasa kecewa di dasar hati.

3. Menulis Blog
Menulis blog kini sudah menjadi satu ‘trend’ dikalangan belia dan penggemar internet. Ramai di antara penulis blog yang lebih telus ketika menulis entri di blog mereka. Mungkin juga kebanyakan penulis blog yang lebih suka untuk merahsiakan identiti diri yang menjadi faktor utama untuk menjadi lebih ‘transparent’ semasa menulis. Cara ini sangat berkesan untuk kita meluahkan perasaan kita kepada orang lain secara tidak langsung. Mungkin sesetengah orang berasa malu atau lebih suka untuk memendam rasa daripada bercerita pada rakan terdekat mereka. Jika perasaan itu ada, menulis blog adalah cara yang paling baik untuk anda mengurangkan perasaan yang terpendam di dalam hati. Percayalah..perasaan akan menjadi lega bila kita meluahkan apa yang di rasa.

4. Hentikan sebarang hubungan dengan si dia
Kenapa perlu berhubung lagi setelah dikecewakan??Jadi hentikan dari terus menghubungi dia. Mungkin agak berat tapi itulah yang terbaik untuk mengembalikan semangat kita yang telah ditinggalkan. Jangan sesekali rendahkan maruah kita dengan menghubungi dia..so please kuatkan hati dan kawal perasaan.

5. Berhubung dengan rakan-rakan yang berlainan jantina
Cara ini mungkin agak negative bagi sesetengah orang, tapi secara tidak langsung ia akan membantu kita untuk tidak terus mengingati si dia yang telah mengecewakan kita. Siapa tahu jika ada antara mereka itu jodoh yang dijanjikan Allah. Namun, haruslah menjaga batasan hubungan yer. bagi nadia tips-tips diatas amat berguna untuk kegunaan semua...ingat lah kepada NYA... kerana hanya lah padaNYA tempat kita mengadu kelemahan diri kita...Allah sentiasa berada di disisi kita ketika kita berada didalam apa jua kesusahan...so jom la kita amalkan 5 tips nie..
mudah-mudahan kita mendapat jadi yang terbaik dari sebelum nie...
 

xoxoxo...(^_*) mmmuahhhh
selamat malam...Dah baca Jangan Lupa LIKE yerr!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...